A "Petya" és "NotPetya" nevű zsarolóvírusok ellenszere

A legutóbbi hírek szerint újabb zsarolóvírus-támadások észlelhetőek a világ több országában is. Szerencsére még időben megfékezhetjük az alábbi nagyon egyszerű trükkel, mielőtt a számítógépünket is elérné.

_

Megoldás

A vírus konkrétan a Windows mappánkban kezdi ellenőrizni a perfc.dat nevű állomány létezését. Amennyiben nem talál ilyet, létrehozza és a számítógép ezt követően működésképtelenné válik. Amennyiben pedig megtalálja, úgy a továbbiakban fertőzés nélkül békén hagy bennünket.

A támadás megakadályozásához tehát létre kell hoznunk a C:\Windows mappánk főkönyvtárába egy "perfc.dat" nevű és írásvédett tulajdonságokkal rendelkező állományt.

Ehhez segítségül hívhatjuk például a Windows beépített Jegyzettömb segédprogramját, amit elindítást követően a Fájl -> Mentés másként... paranccsal és a megadott fájlnév és kiterjesztés pontos megadásával zárjunk is be. Ezt követően az újonnan létrejött állomány tulajdonságlapján - jobb egérgomb -> Tulajdonságok lépésekkel megnyitva - adjuk meg, hogy írásvédett legyen. Az így elkészült állományt végül helyezzük át a C:\ meghajtónk Windows főmappájába.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.